Lista online a E-urilor si aditivilor alimentari

Rate this post Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de…

Rate this post

Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.

Cati din noi nu am vrut sa vedem cat de daunatoare sunt acele E-uri pe care le vedem in continutul produselor pe care le consumam ? Eu unu m-am uitat de multe ori sa vad ce anume mananc, cat de daunatoare este acea mancare. Si nu de putine ori m-am intrebat cum naiba pot ajunge pe piata produse pline de E-uri si aditivi alimentari. Probabil interesele sunt prea mari pentru a se mai tine seama de siguranta noastra, a consumatorilor.

In acest sens, Comisia Europeană a iniţiat două noi legi pentru utilizarea aditivilor alimentari în Uniunea Europeană. Oficialii de la Bruxelles spun că ingredientele din mâncarea pe care o consumăm vor fi astfel mai atent monitorizate. Cele două acte normative vor intra în vigoare în iunie 2013.

Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.

În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare, precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate, se autorizează un număr mare de aditivi.

În România, un studiu recent arată că atunci când cumpără un produs alimentar, puţini se uită pe etichetă ca să vadă ce conţine. Practic, 80% dintre români nu ştiu ce presupune o alimentaţie sănătoasă.

Unul dintre cele două acte se referă la lista aditivilor din ingredientele alimentare cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive

Lista aditivilor din produsele alimentare este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online, şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

ASTFEL, COMISIA EUROPEAN PUNE LA DISPOZITIA CETATENILOR O LISTA ONLINE A TUTUROR E-URILOR SI ADITIVILOR ALIMENTARI

Verificati cat de periculosi sunt aditivii alimentari ce ii consumati.

sursa : jurnalul.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.