Ce nu trebuie sa faci niciodata la o masina cu transmisie manuala

Ce nu trebuie sa faci niciodata la o masina cu transmisie manuala
Rate this post

5 lucruri pe care niciodata nu trebuie sa le faci la o masina cu transmisie manuala. Cinci obiceiuri de conducere gresite.

Este ok sa iti relaxezi mana pe schimbator ? Trebuie sa lasi masina pe liber cand opresti la stop ? Cum poti preveni rularea inapoi la deal ? Cum se pune in miscare o masina cu transmisie manuala la deal. Mersul cu motorul subturat este sanatos sau nu pentru motor ? Este ok odihnirea piciorului pe pedala de ambreiaj ?

Nu relaxa mana pe schimbator

Probabil ca te-a exasperat instructorul auto in perioada in care faceai cursurile, cu atentionarea sa nu tii mainile pe schimbator decat atunci cand e nevoie. Daca nu ti-a spus si de ce ar fi bine sa faci acest lucru iti spunem noi. Practic avem un element fix reprezentat de furca schimbatorului, care se atinge de un element mobil al cutiei de viteze, reprezentat de pinion. Exercitarea unei presiuni cat de mici asupra schimbatorului duce, in timp la uzura acestor componente. Cand schimbatorul este actionat elementele componente incep sa interactioneze, iar acestea se uzeaza mult mai repede fata de cazurile cand sunt folosite doar cand e nevoie.

Tinerea masinii in viteza la semafor.

Ca si in cazul manetei schimbatorului, actionarea inutila a pedalei de ambreiaj duce la o uzura prematura a componentelor. Este posibil ca si in acest caz instructorii sa va fi stresat deja cu aceasta problema, totusi, daca tii la ”sanatatea” masinii tale ar fi bine sa asculti aceste sfaturi. Cand pedala este actionata placa de ambreiaj intra in contact cu un rulment, iar aceasta frecare duce, in timp, la uzura. La semafor, din graba, avem tendinta sa introducem masina in viteza cu mult timp inainte de a se pune culoatea verde, pentru a pleca mai repede. Doar ca aceasta manevra poate fi facuta foarte repede, asa ca nu e nevoie sa o faci cu un minut inainte sa pornesti. Deci, tineti masina pe liber la semafor, piciorul pe frana. Bagati in viteza doar cand culoarea semaforului este galbenul pregatitor sau verde.

Nu incerca sa tii masina in rampa din ambreiaj si acceleratie.

Nu e recomdanat ca atunci cand esti in rampa sa tii masina din combinatia de acceleratie si ambreiaj, deoarece placa de presiune se va invarti cu o viteza diferita de cea a discului de ambreiaj, iar acesta din urma va incerca sa ajunga la aceeasi viteza cu placa, ceea ce duce la o uzura prematura. in cazul in care vreti sa faci o plecare din rampa, dar nu vrei ca masina sa alunece putin in spate pentru ca foarte aproape de ea se afla alt autovehicul, vei face urmatoarea manevra. Trage frana de mana, accelereaza si dai drumul usor la ambreiaj. Cand masina va incepe sa vibreze poti elibera frana de mana, iar masina va pleca fara sa se deplaseze deloc spre spate.
Deci, foloseste cu incredere frana de mana la plecarile din rampa.

Sa nu corelezi turatiile cu viteza. Mersul subturat.

Unii soferi tind sa abordeze o rampa intr-o viteza mai mare. Doar ca prea multe rotatii fara o viteza pe masura pot afecta motorul. De exemplu daca te afli in viteza a patra si mergi cu 40 la ora vei suprasolicita motorul. in schimb, pentru a creste viteza poti schimba in a doua, astfel ca exista o corelatie intre viteza si rpm.

Nu iti odihni piciorul pe ambreiaj niciodata

Unii soferi, atunci cand conduc la drum lung, au tendinta de a-si relaxa piciorul pe pedala de ambreiaj. Acest obicei, ca si cel cel legat de tinutul mainii pe schimbator, poate afecta incet, dar sigur, unele piese auto. O presiune cat de mica asupra diafragmei ambreiajului duce la o uzura prematura.

Articolul are la baza tutorialul celor de la Engineering Explained
.
Articolul original ProMotor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.